fredag 28 november 2014

Biografi
Ludwig van Beethoven föddes den 16 december 1770 i Bonn i Tyskland. Och han lärde sig musik av sin far vid tidig ålder. Efter ett besök i Wien 1787 så bosatte sig Beethoven sig där året efter 1789 med sin vän greve Waldsteins. Han studerande komposition och kontrapunk medans han försökte etablera sig som pianist och tonsättare. Med sammanband att han hade goda kontakter i den wienska högadeln och detta gav honnom stor framgång som pianist. Dock hans framgångsrikhet så fick han inte några av hans större värk publicerade för ens 1795. Och hädan efter blev han mer igenkänd som tonsättare.Runt början på 1800-talet märkte han av att hans hörsel blev allt sämre och året 1818 så var han i princip helt döv. Han var så skingrad och så förtvivat av sitt handikapp så han övervägde till och med självmord. Under åren 1803-1813 så kom han ut med hans mest framgångsrika verk men hans komponeringsmetoder var väldigt tidskrävande. Ungefär 1813 så kulminerade hans popularitet Bortsett från alla hans bekymmer var det värsta när hans bror dog 1815 lyckades adoptera sin brorson men de hade inget bra förhållande och det bidrog också till Beethovens dålig hälsa. Under den här perioden så saktade han produktivitet ner drastiskt men han reste sig igen 1818 nu med ny kraft komponerade han främst kammarmusik. I hanns sista år isolerades han och hans hälsa präglades och till slut avled han av långvariga hälsoproblem bland annat en leversjukdom som heter “levercirros”. Hans begravning skedde Währinger Friedhof på där flera tusen deltog. År 1888 förde man Beethovens kvarlevor tillsammans till Franz Schubert som också var en känd kompositör i den wienklassicistiska epoken. Till Wi ens Zentralfriedhoff där de är begravda tillsammans.

Verk och Stildrag
Beethoven verkade mest i den wienklassicistiska epoken han verkade inte alls lika mycket i romantiken för att han levde inte så länge man kan säga att han dog under tiden wienklassicismen gick över till romantiken. Han är hyllad för att vara en av de kompositörer med mest inflytande genom tiderna. En stor del av hans verk är inspirerade och baserade på både Haydens och Bachs musik. Han verkade mest inom kammarmusik och instrumentalmusik. Sen 1800-talet har man delat upp hans verk i 3 olika perioder.

I den första perioden så visade han en större bemästring av den kassiska stilen och den märkte verkligen och han visad upp det i den andra symfonin.

I den andra perioden som tog plats ca 1813 så utvecklar han den klassiska dynamisrar och den visar sig vara mer självständig  från andra kompositörer och mer udda. Stilen visar att bli mer storskalig och pragant. Och symfonierna 3-8 visar just detta alltså mer dramatisk udda och revolutionerande.

Och i den tredje och sista av hans så kallade perioder där kommer en av hans mest kända verk Missa Solemesis som är en tolkning av “Mässans text. Året 1815 så har hans klassiska sil karakteriserat honom som visionär och det framtyder som tydligast i de sena pianosenaten och stråkkvartetterna. Den viktigaste kompositionen den extravganta nionde symfonin.



Femte symfonin
Som också fick smeknamnet ödessymfonin som han skrev 1804 - 1807 Namnets ursprung är för att Beethoven tyckte att temat lät som “ödet som knackar på min dörr”. Och varför detta stycke är så speciellt är för att det var det första som innehöll tromboner.

Missa Solemesis
Det här stycket skrev han 1819-1823 första gången den framträddes var i St. Petersburg i Ryssland. Just det här stycket betraktas som en av Beethovens mest kända och största presentation. Men Missa Solemesis trots all dens popularitet så uppnådde den aldrig popularitet som hans andra sonat och symfonier.


Källor:
ne.se
Wikipedia.se
http://www.biography.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar