onsdag 12 december 2012

Likheter


  1. Likheter

Alla tre religioner har en person som leder gudstjänsterna, Präst inom kristendomen, imam inom islam och rabbin inom judendomen, alla har Jerusalem som viktigaste staden, de alla tror bara på en gud. det är mycket  judar i new york. Judendomen,Gud sa till Mose att han skulle bli ledare för ett nytt folk(Judarna), Lördag är den heliga dagen(Sabbat), Rabbin är präst inom juden domen Synagoga är en typ av kyrka inom judendomen.  Bar Mitzvah är som att  Konfirmera sig fast för judar , judar har nästan  alltid förföljda. 1948 bildades Israel av EU .

Kristendomen : Man har Jesus och Gud som man tror på, man ber till dom man har ett kors som symbol det finns Europa, Amerika och i Norra Asien, man sätter ihop handflatorna när man ber, man doppar ett finger i vatten innan man gör korstecknet, traditioner te x påsken och julen.

problem.
judarna och muslimerna krigar mycket om Jerusalem för at de har båda heliga platser där.efter  andra värds kriget så bestämde EU att judarna ska få ett eget land och då tog judarna  palestiniernas land fast judarna tycker fortfarande att det är deras land och att de har varit där i flera tusen år och det är därför judarna och palestinierna bråkar och krigar som de har gjort i över 5o år., judar har nästan  alltid varit förföljda. 1948 bildades Israel av EU .


Allmän fakta om jerusalem
 Vilka heliga platser finns i Jerusalem? Heliga gravens kyrka (Viktig inom Kristendomen), Klippmoskén är väldigt Viktig för muslimer) och Västra muren (Viktig inom Judendomen).


Skillnader.
Inom de tre abrahamitiska religioner så ser deras kyrkor olika ut och de klär sig inte likadant

Judar: judar brukar ha skägg och hatt eller Kippa på hebreiska – eller jarmulke på jiddisch. Rabbinerna brukar ha långa rockar med en slags halsduk. Judarnas synagoga är oftast fyrkantiga, det brukar inte ha höga torn som de flästa kristna eller islamska kyrkorna.


Kristendomen: De kristnas kläder kan se mycket olika ut de klär sig oftast vanligt på vardagar  fast på söndagar då det är dags för gudstjänst då klär man sig bara i fina kläder som kostym och vissa damer brukar ha hatt. Den kristna kyrkan brukar vaka avlång med  1 eller 2 klocktorn .

Islam.
De islamiska kvinnorna har det tuffast vissa får bara visa ögonen och det klädesplagget kallas för burka. Den islamska mosken är en kupol formad byggnad med vanligast 2 minareter (utropstorn).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar